Vijand van het Volk large hero image

Vijand van het Volk

Vijand van het Volk is een brandend actueel verhaal over het vurig nastreven van idealen. Een voorstelling vol verhitte discussies en gloeiende verlangens. Een humoristisch klokkenluidersdrama én een verontrustende eco-tragedie.

Milieuprofessional Thomas Stockmann is er in het geheim achter gekomen dat de toekomstige waterzuiveringsinstallatie van de stad gevaarlijk is voor de volksgezondheid en een natuurramp zal veroorzaken. Het verantwoordelijke bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd en is bovendien de grootste werkgever in de regio. Toch vindt Thomas dat de bevolking geïnformeerd moet worden. Hij wil zijn ontdekking openbaar maken. De milieubeweging en de politieke partij waar hij zelf actief lid van is, steunen hem in zijn strijd. Dan begint zijn broer Peter, een invloedrijk politicus, zich met de kwestie te bemoeien. Of Thomas al eens over mogelijke economische gevolgen heeft nagedacht?! Of hij eigenlijk niet te veel aan zijn eigen carrière denkt in plaats van het algemene belang?! En of hij zich niet herinnert dat hij als kind al een oproerkraaier was?!! De affaire neemt ineens een heel andere wending. 

Vijand van het volk is gebaseerd op En Folkefiende (Een volksvijand) van Henrik Ibsen. Die schreef het in 1882, toen de meeste landen in Europa nog geen democratie kenden en er steeds luider geroepen werd om politieke veranderingen.  Eén van de vragen die Ibsen in dit toneelstuk stelde, was of de meerderheid wel echt de juiste beslissingen zou nemen. 

Alexander Schreuder bewerkte het origineel tot een nieuw toneelstuk. Hij verplaatste de thema’s naar ons hier en nu. Natuurbescherming, politiek, kapitalisme en persoonlijk belang houden elkaar onder schot in eindeloos gepolder. Halfbakken compromissen zijn het gevolg. Terwijl de oplossing wordt gezocht in elektrische auto’s en recyclebare verpakkingen, smelten de ijskappen en branden de bossen.

ROLVERDELING

THOMAS Jurriaan van Seters PETER Edouard Kain JANE Julia Diepstraten THEA Yara Brand  

TEKST naar Hendrik Ibsen REGIE Eva Lemaire DRAMATUGIE & BEWERKING Alexander Schreuder DECOR David van der Wees KOSTUUM Marian Hoefnagels TECHNIEK Eddie Kandhai

Voor aanvang en tijdens de voorstelling serveren wij voor ons publiek een vegetarische maaltijd. Na afloop is er voor de liefhebber ook nog een toetje. Mochten er nog vragen zijn rondom allergieën e.d. kun je mailen naar: keuken@theatermooiweer.nl

 • Te zien

  19 oktober t/m 18 november

 • Aanvang

  18:00 - 19:00 inloop & eten 
  19:30 aanvang voorstelling

  (5 november matinee

  12:30 - 13:30 inloop & eten 
  14:00 aanvang voorstelling)

 • Duur

  ca. 90 min

 • Prijs

  Normaal € 22,50
  Support Mooi Weer € 27,50
  Studenten € 10 met de kortingscode #STU2324

 • Extra