Scènes uit een Huwelijk large hero image

Scènes uit een Huwelijk

Johan en Marianne leven het perfecte leven samen. Een fijn huwelijk, een mooi gezin. Ze zijn moderne mensen met vooruitstrevende opvattingen. Ze komen uit gegoede milieus en zijn hoog opgeleid. Ze hebben goede banen en de zorg voor de kinderen dragen ze samen. Wat wil je nog meer? Toch knaagt er iets onder de oppervlakte. Ze proberen dat gevoel onder het tapijt te vegen, maar na al die jaren huwelijk lukt dat steeds minder. 

Vele eeuwen was het huwelijk de norm. Maar dat is lang geleden. Je hoeft tegenwoordig niet meer te trouwen om met je geliefde samen te mogen zijn. Toch stappen nog steeds veel mensen in het huwelijksbootje. Waarom in hemelsnaam doen ze dat?! Want ook al hebben de echtverbintenis gemoderniseerd, elkaar het ja-woord geven blijft toch een heel traditioneel ritueel? 

Tijd voor een kritische kijk op het huwelijk. Maar wel in een feestelijke sfeer die helemaal past bij het moment in het jaar. Scènes uit een huwelijk: de Kerstvoorstelling 2023 van Theater Mooi Weer!! De gebruikelijke maaltijd die je bij ons voor de voorstelling geniet, wordt tijdens de kerst uitgebreid tot een meer gangen diner. Gegeten wordt vooraf, tijdens en na de voorstelling. 

 Scènes uit een huwelijk is gebaseerd op het gelijknamige filmscript van cineast en theaterregisseur Ingmar Bergman. Het kwam als bioscoopfilm én als televisiereeks uit in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Bergman toonde zich hier een scherp waarnemer van zijn tijd en een filmmaker met een vooruitziende blik. De titel was misleidend, want centraal stond de scheiding van de twee hoofdpersonages Johan en Marianne. Film en serie trokken ongekend veel kijkers. Dat had alles te maken met de nieuwe tijden die aangebroken waren. Het huwelijk was niet meer heilig en het aantal echtscheidingen liep razendsnel op. 

 

TEKST Ingmar Bergman VERTALING Karst Woudstra REGIE Lynn Schutter DRAMATURGIE Alexander Schreuder DECOR David vd Wees KOSTUUM Marian Hoefnagels PRODUCTIE Floor öfner  TECHNIEK Shenzi Droog REGIEASSISTENT Tabe Bosma SPEL Giovanni Brand, Julia Diepstraten, Beaudil Elzenga, Claire Hordijk, Edouard Kain, Ziggy Knel, Lotte Laurens (stage) & Mendel van der Ploeg