De Meiden large hero image

De Meiden

Regisseur Eva Lemaire maakt van dit zeventig jaar oude toneelstuk een prikkelend actuele versie. Humoristisch, sensueel en spanningsvol. Een verhaal dat onder je huid kruipt.

Twee jonge vrouwen in een gevaarlijk rollenspel over macht, liefde, haat en seks. In hun wildste fantasieën proberen ze te ontsnappen uit hun kansarme situatie. Langzaam verliezen ze het verschil tussen werkelijkheid en verzinsel uit het oog.

De Meiden is een drama dat soms absurd lijkt maar bij nader inzien behoorlijk realistisch is. Het gaat over twee dienstmeiden en zussen. Ze zetten hun haat-liefde-relatie tot hun bazin om in een theatraal rollenspel. Dat doen ze iedere dag. Afwisselend speelt één van hen hun ‘Mevrouw’ en de ander de bediende. De minnaar van Mevrouw, die ze ‘Meneer’ noemen, zit in de gevangenis nadat ze hem valselijke beschuldigd hebben van diefstal. De reden waarom ze dat hebben gedaan is niet eenduidig. Ze zijn jaloers, maar ook zijn er aanwijzingen dat Meneer hen aangerand en zelfs verkracht heeft.

Voor Eva Lemaire echoot dit toneelstuk uit 1947 veel van het huidige seksuele geweld tegen vrouwen. Over de extreme vormen die dat aan kan nemen, horen we regelmatig in de media. De situatie rond Jeffrey Epstein is daarvan slechts één voorbeeld. 

TEKST Jean Genet REGIE Eva Lemaire DRAMATURGIE Alexander Schreuder REGIE-ASSISTENT Liz Laarman DECOR David van der Wees KOSTUUMS Marian Hoefnagels SPEL Julia Diepstraten & Marit Hooijschuur